Apa maksud sengal dalam bahasa moden

Dulu,sengal ni sering dirujuk sebagai sakit2 otot atau tulang. Tapi kalau kita perasan,perkataan sengal ni jugak sering digunakan oleh remaja2 kini tapi merujuk kepada perkara lain iaitu dalam bahasa inggerisnya ‘nerd’.

Apa maksud nerd?Maksud dalam kamus Inggeris internet ialah
-a boring or unpopular person, esp one obsessed with something specified a computer nerd or A foolish, inept, or unattractive person
-A person who is single-minded or accomplished in scientific or technical pursuits but is felt to be socially inept

Nerd hanya dirujuk sebagai slang bahasa.Sama macam sengal gak.Boleh dikatakan ia hanyalah slang bahasa Melayu jika digunakan dalam bahasa pasar.Kalau cari dalam kamus dewan memang takde maksud yang telah aku terangkan sebab ia bahasa pasar.

Aku selalu dengar kawan aku cakap “Ko ni sengal la.” atau “Budak tu memang sengal sikit.”. Biasanye ia merujuk kepada seseorang yang kurang bersosial,boring,single minded dan suka menyendiri.

Setelah aku kaji sedikit,barulah dapat keputusan yang sengal tu maksudnye ‘nerd’.Hahaha.Tapi nerd ada maksud yang baik.

Nerd-an intelligent but single-minded expert in a particular technical field or profession

An intelligent and expert?Mungkin juga.Sama ke dengan geek?Jawapannya tak sama. Sebab geek lebih merujuk kepada ulat komputer manakala nerd boleh merujuk kepada apa2 orang yang sengal atau ulat buku atau ulat bulu..hahahaha.Gurau je.Kalau translate guna Google, nerd akan dirujuk kepada ulat buku dalam bahasa Indonesia.

Sekian.

Rujukan:thefreedictionary

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

4 Responses to Apa maksud sengal dalam bahasa moden

  1. Atyn Aqillah berkata:

    First time orang cakap aku sengal

  2. jafni berkata:

    kenapa orang cakap awak sengal?

  3. zafri zef berkata:

    Ape maksud zef

  4. nur berkata:

    owh,bru taw,tq…

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: