Podcars the wave of the future?

Pagi tadi, semasa aku pergi kerja menunggang motor, aku terfikir ‘ish,kan bagus kereta ni duduk atas rail. Takde banyak kemalangan, selamat, tak jem. Orang naik motor macam aku pun rasa selamat. Tapi macam payah nak implemen’. Sampai di tempat kerja, sambil bosan-bosan buat documentation system, aku carila informasi terkini dunia sekarang. Rupanya apa yang aku terfikir tadi memang betul-betul wujud.

Podcars atau PRT(Personal Rapid Transit) memberi privacy dan kebebasan kepada pengguna berbanding dengan Mass Rapid. Ibarat kereta berjalan atas rel le. Muatan seramai 2 atau 10 orang satu kabin. Podcars sejenis kenderaan elektrik, automated dan ringan serta mempunyai rangkaian jalan tersendiri. Kini, perkhidmatan itu sedang dalam perancangan pembinaannya di Ithaca, New York. Selain di NY, ia sedang dirancang pembinaannya di Masdar City, Abu Dhabi, bandar pertama di dunia zero carbon,zero waste. Berikut adalah gambar-gambar podcars.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

2 Responses to Podcars the wave of the future?

  1. eDoTz berkata:

    camne nk bagi podcars tu g ke destinasi sume org dlm podcars tu ehh? agak kurang praktikal tp okla kalo die tak contribute to more polution like we all did by riding and driving nowadays.. kan?

  2. jafni berkata:

    Ada la tu..mgkn org tu tak boleh naik kalau destinasi tak sama.Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: