Hiburan vs Ilmu

Apa yang ada di rumah awak?Dengan bangganya kita menjawab

  1. Set televisyen-lengkap dengan sound system dengan dvd player(siap ada 2 lagi)
  2. Playstation
  3. Komputer
  4. Radio
  5. IPod Touch

Rumah awak takde buku ke majalah?Jawab kita, ada majalah hiburan. Buku-buku ni tak main la.

Pernyataan di atas tiada kena mengena dengan sape-sape. Hanya rekaan semata-mata.Apa yang asaya nak cakap di sini ialah kalau nak hiburan, mudah sahaja zaman sekarang ni. Pakai hanset,pun boleh dengar muzik,radio dan main game. Pakai komputer pun sama. TV lagi. Huh,macam-macam ada.Saya rasa sebab tu la budaya membaca BUKU ilmiah di kalangan pelajar ni makin berkurang.Buat research ke.Tapi yang baiknya budaya membaca di internet makin bertambah.Tapi tak tahulah,baca yang ilmiah ke atau yang menghiburkan hati anda.Fikir-fikirlah.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

One Response to Hiburan vs Ilmu

  1. fakhruddin berkata:

    assalamualaikum,hiburan masih boleh dimanfaatkan.Cari hikmah di sebalik hiburan,misalnya drama-drama yang berunsur pengajaran(biasanya kat cerekarama TV3).Kita banyak dengar lagu,tapi sikit fikirkan makna di sebalik liriknya,contoh lagu Tanpa ada mesej cinta akan Tuhan kalau diamati(penulis liriknya sendiri cakap masa temu bual semi-final AJL…).Tapi saya setuju dgn saudara bab membaca dan research.Kita takde lagi mentaliti terhibur dgn ilmu kot…
    p/s:teman pun org teluk intan dan silalah ziarah ke blog kami…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: