Rubik’s puzzle

Salah satu permainan yang memusingkan kepala anda ialah Rubiks.Dulu masa cuti semester panjang universiti, aku pernah beli rubiks ni,tapi cap ayam la.Nak pusing sikit punya ketat.Rupanya rubiks ni ada yang original version.Aku baru beli semalam.Sekarang ni dah boleh buat sampai level 2.Tinggal row atas tak setel2 sampai sekarang.Bila aku nak selesai row atas,habis terberancai lain-lain row.Makin lama,row atas rubiks aku makin rumit berbanding dulu.Takpe,nanti aku dah tau caranya,boleh lawan sape paling cepat solve rubiks.Sila lihat gambar..

Ni la rubiks aku yang tak setel lagi...

Ni la rubiks aku yang tak setel lagi...

Ni sebalik permainan ini,ada falsafahnya dalam kehidupan.Warna2 yang tersusun mengikut asalnya ibarat dunia dicipta mengikut sunnahNya. Bila kita dah ‘scramble’ dunia kita,pandai-pandaila ubah jadi ok balik.Macam mana nak ubah?Dengan ilmu..

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

3 Responses to Rubik’s puzzle

  1. syarat berkata:

    salam bro. aku pun dari dulu tak mengerti camane nk habiskan semuanya. kalau setakat nak buat 2 -3 bahagian tu boleh la.. lepas 2 minggu aku terus giveup. nanti da bole setelkan, tolong la bg tau rahsia dia eh. hehe

    http://syarat.wordpress.com/2008/05/07/pendek/

  2. eDoTz berkata:

    hebat la! aku langsung tak reti nak men bende ni. bape hengget Rubiks original ni? katne ko beli? cam ne ko tau ni ori?

  3. jafni berkata:

    aku beli kat Toys r us.aku beli 19.90 hinggit.sebab aku tau dia ori-tulis kat situ pengeluar dia Rubik’s.Bukan made in China.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: