Skandal Satyam: Pekerja hilang keyakinan

Skandal penipuan nilai sebenar kewangan demi menarik pelabur yang dilakukan oleh Pengerusi Satyam juga selaku pengasas sedikit sebanyak menyebabkan kebanyakan pekerjanya mula hilang keyakinan terhadap kredibiliti syarikat itu terutamanya pekerja Malaysia. Selain itu, pekerja Satyam mula merasa bimbang tentang nasib mereka di syarikat tersebut tambahan pula skandal penipuan ini melibatkan sebuah syarikat ‘Titan’ keempat di India dan syarikat Fortune 500 dan bakal membuka hq terbesar di luar India di Cyberjaya. Bukan saja hilang keyakinan berlaku di Malaysia, pekerja di India pun sama. Buktinya baca link ini…http://economictimes.indiatimes.com/Now_serious_doubts_arise_on_Satyams_employee_count/articleshow/3954062.cms

Penipuan ini kesemuanya gara-gara head2 suka sangat nak kasi nampak gempak Satyam ini dan cakap besar. Ayat2 penyedap hati oleh orang-orang atas aku rasa dah macam orang BN satyam_logonak pancing undi. Dia tak tau orang Malaysia ini lebih pakar berpolitik dan membaca taktik politik serta ayat2 penyedap hati setanding orang politik itu sendiri. Mana taknya, blog politik sikit punya banyak. Terima kasih dengan situasi politik Malaysia sekarang ini. Ia menjadikan kami rakyat Malaysia lebih bijak  berpolitik dan tahu taktik penipuan cakap besar dan ayat penyedap hati. Sian lak. Bila susah, semua orang nak blah. Bila senang semua sibuk nak join.

Bak kata aku dengan fashan, kalau kita berjaya stay kat kompeni ni time krisis sampai dia ok, kita boleh jadi legend. Hehehe. Tapi bagaimana kalau Satyam buang kita? Itu yang merisaukan kawan-kawan aku sekarang ni terutama yang takde projek dan masih dalam bond. Aku pun takde jawapan untuk itu. Sebab aku dapat masuk projek MAS balik dan lapor diri next week. Apapun, kita tunggu next week punya cerita pasal Satyam. Apakah keputusan yang akan dibuat oleh top level?Hopefully good news. Aku tak suka buat spekulasi sendiri.

p/s: Kejujuran salah satu asas kejayaan.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

6 Responses to Skandal Satyam: Pekerja hilang keyakinan

  1. kudin berkata:

    Yes aku sokong ko jeff! Tp ko kena igt walau pun ko dah dapat projek x semestinya akan selamat jgk, so jom kita sama2 intai peluang keja kat company lain cpt2. X berbaloi kalau kita just tggu n tanggung risiko Satyam ni.

  2. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the same comment.
    Is there a way you can remove me from that service? Many thanks!

  3. I every time spent my half an hour to read this webpage’s content daily along with a mug of coffee.

  4. You’re so cool! I don’t believe I’ve read a single thing like that before. So good to discover somebody with some unique thoughts on this topic. Really.. many thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet,
    someone with a bit of originality!

  5. website berkata:

    Attractive section of content. I just stumbled upon
    your weblog and in accession capital to assert that I acquire in
    fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently
    rapidly.

  6. Nagelpilz berkata:

    I enjoy reading through an article that can make people think.
    Also, thank you for allowing me to comment!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: