WowWee Joebot and Roborover: Permainan 2009

WowWee, sebuah syarikat yang banyak menghasilkan permainan yang tidak mampu dimiliki oleh orang biasa, namun pengenalan produk syarikat ini selalunya tidak mengecewakan. Mungkin anda pernah mendengar Robosapien keluaran syarikat ini, robot permainan yang boleh menari dan berjalan seperti orang utan.

Pada Consumer Electronic Show(CES) di Las Vegas 8-11 Januari yang lalu, syarikat ini telah memperkenalkan beberapa produk hi-tech yang terbaru untuk tahun 2009. Antara yang menarik perhatian saya ialah Joebot dan Roborover.

joebot-roborover

Dari kiri: Joebot,Roborover

Joebot, sejenis robot yang boleh berjalan,bercakap dan berinteraksi dengan sifat jenaka dan menari. Pergerakannya agak pantas dan mempunyai beberapa mode. Antaranya bersiar-siar,mengawal,bercakap dan berlawan(Battle mode). Untuk battle mode sebagai contoh, dia akan berjalan-jalan sendiri dan memukul objek berdekatan.

Roborover, sejenis robot penjelajah yang boleh bercakap, dan menjelajah. Dia dilengkapi dengan sensors infra merah yang dapat mengesan objek penghalang dan sensor yang dapat mengesan yang dia dah terjatuh. Terdapat juga ciri tambahan yang tidak ada pada Joebot iaitu ‘Follow Me’ di mana dia dapat mengesan penggunanya berada di mana walaupun di dalam gelap.

Ini bukan cerita rekaan. Ini betul-betul. Nampak macam cerita sains fiksyen, tapi inilah realiti permulaan abad-21. Sudah tentu kanak-kanak zaman sekarang ni lebih beruntung. Memang cool la robot ni.

Advertisements

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

2 Responses to WowWee Joebot and Roborover: Permainan 2009

  1. muhammad al'hafiz says:

    saya pelajar utem dalam bidang sains komputer(artificial intelligence)..saya amat berminat dalam bidang robotik..saya ingin berhubung secara langsung dengan syarikat wowwee jika terdapat apa-apa yang boleh memberi saya pengalaman dalam bidang yang saya ceburi ini..saya juga mempunyai satu model robosapien v2..ini menarik minat saya untuk mengenali syarikat ini..

  2. jafni says:

    cuba search syarikat wowwee ni. Ada dalam internet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: