Menangkap gambar sebagai satu hobi

Sekarang ini negara kita mengalami satu fenomena baru..Menangkap gambar sebagai satu hobi menggunakan kamera DSLR. Dulu, semasa kamera digital kompak tengah berkembang, DSLR ini tidak mendapat tempat sangat di hati orang. Sebabnya mahal,berat,membazir. Sekarang, kebanyakan orang dah bekerja dan pelajar mampu membelinya sebab harga yang mampu dibayar dah boleh dapat gambar yang superb. canon-eos-450Ramai yang buat side income guna kamera ini.Aku dah lama terfikir nak beli sejak aku start bekerja 2 tahun lepas. Namun, keutamaan aku pada masa tu ialah menyimpan duit. Pastu, bila duit banyak, aku terbeli hanset. Bila aku pindah rumah, aku tukar PC-jumlah harganya RM3500 selepas jual laptop aku RM1000. Biasala aku bab beli PC mesti mahal sebab jangka masa panjang, tak perlula upgrade. Pastu terus terkubur impian beli kamera DSLR. Bila dah kahwin, datang balik impian aku tu. Tapi malangnya, ramai yang telah terjebak dalam DSLR menyebabkan aku rasa nyesal sebab tak beli dari awal lagi. Huhuhu.Tidakkk!Aku mesti buat sesuatu.Hmm,’programming sebagai satu hobi’ masih belum jadi fenomena.Aha!I got new idea.Lalalala…

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

9 Responses to Menangkap gambar sebagai satu hobi

  1. -aina- berkata:

    aku pon ada blog pasal dslr. skang dah jadi trend. sampaikan aku pegi kenduri kawen, tatau yg mane satu photographer yg dibayar dan yang mana bukan.

    bak kata kawan aku, art of seeing itu key. tak kesah kamera tue mahal ke murah, dslr ke bukan. apa yg terhasil disebalik lensa itu yang utama.

    keep the passion alive🙂

  2. jafni berkata:

    tu la..aku setuju dgn ko..

  3. chipun berkata:

    huhu…bernas gak kata2 hg jeff….wife aku ada sebijik dslr…tp kami x la terror mcm fathudin hakim..ahaks…
    programming…mcm best…apa kata ko tgk or download buku ni “become an Xcoder”…leh download dr website ni http://www.cocoalab.com

  4. chipun berkata:

    ceh…ko mmg dh programmer….tabik skit…

    bro…kasi aku source code ape2 yg bleh…eheh

  5. jafni berkata:

    insyaallah..

  6. hakimjohari berkata:

    eh…selambe la chipun aku terer..biase2 jek..haha…bye the way jafni…tak rugi beli..aku dulu minat2 gitu je…skali beli mmg trs jth cinta la…hehe…

  7. jafni berkata:

    eleh hakim, malu2 pulak..haha.tunjuk ajar ku sifu..

  8. xero7 berkata:

    belah2 KL mmg tersgt femes la DSLR..org2 sana pulak loaded…mak bapak belikan utk anak2..hehe… belah2 cni masih kurang walaupun mmg nampak gelombang tu hehe…

  9. jafni berkata:

    ooo..yeke.aku pun nmpk fotografi nila yg macam tgh boom di kalangan pengusaha melayu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: