Pengalaman Konvensyen Pakar Bisnes Internet Part 2

Dalam konvensyen ni, aku banyak belajar psikologi usahawan internet ni. Antaranya ialah kalau kita nak buat duit, kita kena keluar duit(investment) untuk belajar. Sebagai contoh, kalau kita nak kaya dalam buat pelaburan hartanah, kita kenalah keluar duit untuk pergi seminar,beli buku dan berguru. Kalau kita laburkan duit untuk ilmu, kita akan dapat pulangan insyaallah. Semua pakar bisnes internet ni belajar dan berguru. Ada yang sanggup habiskan beribu-ribu untuk sesuatu ilmu.

Kedua ialah networking. Bisnes tak boleh jalan kalau tak ada rangkaian (networking) atau rakan-rakan bisnes. Dari situ, percambahan idea dan perkongsian ilmu datang sendirinya.

Ketiga ialah penjenamaan. Kebanyakan otai-otai ni sudah dikenali dalam grup bisnes internet. Ada yang pakar lelong dan ebay,ada pakar ebook,pakar buat fb ads dan macam-macam lagi.

Keempat ialah mental kena kuat dan fokus. Tak buat kerja separuh jalan.

Kelima ialah mereka tak buat semua benda. Contohnya kalau kita nak buat bisnes website, kita tak perlu belajar buat website. Kita hanya cari programmer untuk lakukan bersama kita. Janji ada modal.

Keenam ialah pendapatan pasif. Kebanyakan mereka yang menjalankan bisnes internet ni ada pendapatan pasif untuk survival selain pendapatan aktif.

Huh? Tak sangka banyak jugak aku belajar. Sekarang ni minda aku dah bertukar 180 darjah daripada biasa.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: