Pahit manis sepanjang 2012

Cepat sungguh masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah sampai hujung tahun 2012. Tahun ni tahun yang ok bagi aku sebab takde perkara yang teruk2 berlaku. Semuanya ok. Beberapa peristiwa berlaku tahun ni. Antaranya

  • Adik aku berkonvo dan dah start kerja jadi cikgu sekolah swasta. Dia masih single dan available buat masa ni. Hehehe.
  • Adik ipar aku – Hilmi kahwin dengan anak Tan Sri tuu. Dr.Mahathir datang sebagai tetamu. Merasala makan nasi minyak si Hilmi ni. Murah rezeki dia.
  • Bapa mentua aku belikan tablet untuk anak aku. Pada satu hari, anak aku pergi campak sampai pecah skrin. Tablet ayah mentua aku juga pecah sebab anak aku. Aku pergi repair kat Lowyat.
  • Paling best sekali, anak aku pergi reset smartphone aku dan kakak ipar aku. Habis semua apps dan maklumat dalam phone.
  • Isteri berjaya menjual video sulam maniknya. Banyak ilmu yang dikongsinya dalam video tu dan harganya sangatlah murah kalau nak dibandingkan jumlah chapter dalam pakej sulam maniknya tu. Aku ingat nak majukan dia punya produk tu.

Pencapaian 2012

  • Aku beli laptop baru yang cantik menarik. Jenama Dell. Asalnya nak beli laptop kosong, open source OS macam Ubuntu. Tapi takde. So, Windows 7 pun Windows la. Namun, aku tetap suka PC aku sebab skrin besar 22 inci dan bunyi tak bising.
  • Buat pertama kalinya aku memakai smartphone walaupun aku menulis banyak cerita pasal smartphone di blog aku. Second hand je. Tapi sungguh bermanfaat. Tidak sekadar untuk hiburan semata-mata. Sejak tu, anak aku pun sibuk nak main, last-last beli tablet murah untuk dia main.
  • Blog aku,Jomsurf.com sentiasa meningkat trafiknya setiap bulan/setiap minggu sehingga kini,lima angka pageviewnya. Dua tahun sudah. Dah ketagih kalau tak tulis blog.
  • Aku mula terjebak dalam dunia Internet Marketing semenjak mengikuti Seminar ni, tapi belum betul-betul serius.
  • Dapat anak-baby perempuan yang lahir 22 Nov 2012. Yey! Sumaiyah nama diberi. Sungguh comel! Satu pencapaian!Hahaha.
  • Buat pertama kalinya dapat komisen hasil affiliate-rahsia rumah. Hahaha. Jadila walaupun baru satu terjual. Terima kasih! Ini membuktikan apa yang mereka (Internet Marketer) kata tu bukan omong-omong kosong. Cuma aku je belum betul-betul serius.

Kegagalan/Dugaan
Tahun ni kurang dugaannya dan kegagalan berbanding tahun lepas. Alhamdulillah. Namun, ada juga yang tak tercapai.

  • Selalu balik malam sebab projek makin susah dan kritikal.
  • Aku ada join program ni, tapi masih pending bayarannya sebab tak cukup duit. Riban kosnya, mana nak cari?
  • Komisen nuffnang seciput je. Hmm,nampaknya kena cari advert lain ni.

Azam 2013
Banyak hutang aku clear tahun 2013. Yes! Akhirnya aku akan bebas kewangan sedikit tahun ni. Alhamdulillah. Lebihan kewangan tu perlulah dirancang sebaik mungkin. Tak nak menambah hutang lagi. Apa yang aku perlu aku usahakan ialah

  • Menggunakan segala sumber kewangan yang ada untuk memajukan blog aku.
  • Mencari sumber pendapatan pasif.
  • Mencari ilmu tambahan untuk memajukan diri.
  • Membayar pinjaman pendidikan. Hehehe.
  • Melabur apa yang patut
  • Repair kereta Kancil-sian si Merah.
  • Mencari kerja baru, berpendapatan tinggi at least 36% daripada gaji aku sekarang dan juga bonus yang masyuk. Tak kisahla kerja baru teruk ke, sekarang ni pun kerja teruk. Selalu balik malam.
  • Dapat bonus nak clear hutang kad kredit aku! Makin bertambah lak sejak akhir-akhir ni.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: