Meniru tak semestinya tak baik

Bila sebut meniru je, mesti rasa negatif lebih daripada positif. Ini kerana kita dah terbiasa dengan sistem pendidikan yang berasaskan peperiksaan yang melarang kita daripada meniru.

Tapi sebenarnya meniru ni ada positif dan negatif. Cerita pasal MENIRU CARA POSITIF ni, dalam Islam pun membenarkan kita meniru iaitu Meniru tingkah laku baik Rasulullah SAW, para sahabat dan alim ulamak mengikut zamannya.

Setiap orang mesti ada idola. Biasanya idola kita adalah orang yang berjaya. Bila kita melihat seseorang itu berjaya dalam apa jua bidang, apa yang kita perlu buat hanyalah meniru apa yang dia telah lakukan.

Sebagai contoh, masa zaman Rasulullah, oleh kerana para sahabat begitu ingin meniru perbuatan,percakapan Rasulullah yang menjadi idola mereka, mereka BERGURU dengan Rasulullah sendiri selain mengingati segala sabda dan perbuatan yang dikenali dalam Islam sebagai Sunnah Nabi. Dari situ mereka mendapat tips-tips bagaimana berjaya di dunia dan akhirat.

Contoh lain, 150 tahun dahulu, negara Jepun hanyalah negara biasa sahaja macam negara Asia lain, tidak seperti Britain,Eropah dan Amerika Syarikat yang giat menjalankan industri dan mencipta peralatan moden. Namun, selepas mengalami transformasi, rakyatnya mula meniru satu persatu apa yang dilakukan oleh negara Barat sehingga penciptaan kapal terbang perang yang telah mengejutkan kuasa besar ketika itu. Lama kelamaan, hasil peniruan itu dikembangkan menjadi lebih baik daripada barang yang ditiru menjadikan Jepun kini peneraju ekonomi dunia.

Begitu juga dengan kita. Jika mahu berjaya macam orang itu, kita kenalah BELAJAR apa yang dia telah buat. Katakan Gobala berjaya Membuat Duit Dari Rumah sahaja, dan kita juga teringin nak buat duit dari rumah, kenalah belajar dari Gobala. Secara tak langsung kita tiru dia apa dia buat bukan?

MENIRU CARA BIJAK adalah menghasilkan produk yang sama dengan kualiti dan penambahan elemen baru pada produk tersebut. Contohnya, anda boleh menghasilkan duit melalui Facebook dengan kos sangat rendah tapi memberi pulangan yang sangat lumayan berbanding TeknikFBO ni, mungkin anda boleh hasilkan produk informasi teknik pemasaran Facebook yang lebih baik daripada TeknikFBO.

Jadi, jika kita mahu berjaya dalam bidang tertentu, FOKUS pada individu atau organisasi yang telah berjaya, penuhi ILMU di dada dan LAKSANAKAN apa yang telah kita belajar daripada mereka.

Advertisements

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: