Susahnya mengubah pemikiran

Oleh kerana kebanyakan ahli keluarga termasuk sedara mara terdekat bekerja makan gaji, jadi untuk mengubah diri menjadi usahawan menjadi satu cabaran yang sangat hebat.

Ini kerana kita sendiri tiada contoh teladan yang hampir dengan kita. Bermula dengan memilih rakan-rakan yang mempunyai minat yang sama, dapat membantu kita dalam mengubah pemikiran.

Media sosial menjadi medan terbaik untuk kita untuk mendapatkan rakan-rakan yang sesuai dengan minat kita. Contohnya, jika kita ingin menjadi blogger, rakan-rakan dalam senarai media sosial juga haruslah ramai yang blogger.

Begitu juga dengan minat menjadi usahawan. Kalau kita memilih rakan-rakan yang bukan usahawan, ia kurang mendorong anda menjadi usahawan. Tapi jika anda bijak, rakan yang bukan usahawan ni berpotensi menjadi pembeli di kemudian hari.

Azam yang tinggi merupakan salah satu cara untuk mengubah pemikiran kita menjadi orang yang hebat. Jadi, tidak terlambat lagi sekiranya anda baru meletakkan azam tahun baru malah digalakkan anda memperbaharui azam anda setiap bulan, bukannya setiap tahun!

Advertisements

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: