Review sebuah Yahama Lagenda 115ZR 2014

Tahun ni aku dapat merasa menaiki Yamaha Lagenda 115ZR 2014. Motosikal moped jenis ZR yang diminati ramai ini kini tampil dengan enjin injection. Motosikal ni memang sedap ditunggang, lancar dan mantap. Dari segi rekabentuk, macam LC lama. Ramai salah anggap ia adalah Yamaha LC bila sekali pandang dari sisi, tapi dua kali pandang baru perasan Legenda.

Lagenda ZRLegenda ZR hanya ada satu warna je. Ala-ala GP edition atau Yamaha Racing. Ramai yang berminat beli motor ni sebab enjin injection. Jimat minyak katanya. Tapi bila aku ‘test ride’, boleh dikatakan jimat jugak kalau nak banding motor EX-5 aku dulu tu.

Meter

Meter ZR

Sebab dulu pergi balik kerja naik motor EX-5, 2.5 hari dah kena isi minyak ron95 sebanyak 4.50. Total 5 hari kena isi 3 kali. Cincai dalam RM15. Sekarang, pergi balik kerja, isi minyak dalam RM6.5, hari ke -5 baru isi balik. Total 2 kali isi. Total dalam RM13. Jimatla RM2.= 1 liter minyak! Rasa jimat kalau jangkamasa 30 hari tu dapatla save sepuluh ke dua puluh ringgit. Dari segi speeding, memang nampak perbezaan kalau pakai minyak ron95 dengan ron97. Ron97 lebih smooth dan pickup tapi tak menjimatkan minyak. Kalau rasa nak jimat minyak, ron95 la. Tapi terasa kurang sikit pickup tapi still acceptable. Sebenarnya, minyak kuat atau tak, bergantung pada penunggang moto tu sendiri.  Apapun puas hati.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: