Apa perlu buat bila gaji masuk

Ada beberapa cara untuk menyelamatkan duit daripada terpakai ntah apa-apa ntah. Salah satunya ialah membuka beberapa akaun bank dan kategorikan akaun tersebut mengikut keperluan anda. Setiap akaun perlulah ada internet banking untuk memudahcara kerja-kerja membayar atau memindahkan duit atau menyemak baki.

Cara nak mengkategorikan akaun

Bergantung kepada akaun pinjaman kad kredit/kereta/rumah
Abu membeli rumah dengan menggunakan pinjaman bank C dengan installment bulanan RM400. Jadi, buka satu akaun simpanan bank C serta perbankan internet sekali. Jadi, bila gaji masuk, pindahkan jumlah bulanan installment 400 ke akaun bank C(ada caj jika interbank transfer).

Dulu masa saya kerja, saya ada 4 kad kredit (masa tu tiada limit kad kredit) dari berlainan bank atas sebab-sebab tertentu. Apa saya buat untuk memudahkan tugas saya kemudian hari ialah dengan membuka keempat2 akaun bank berserta internet banking sekali. Ia memudahkan saya membayar kad kredit tersebut tanpa terlepas tarikh cycle.

Menyediakan sampul surat untuk setiap perbelanjaan

Bila dah kerja atau dah berkahwin, biasa tak kita tertanya2 mana pergi duit gaji bulan tu habis? Biasa kan. Itu sebabnya kita tak bajet perbelanjaan kita setiap bulan. Apa yang kita boleh buat ialah buat sampul surat duit untuk setiap bajet kita. Contohnya sampul surat pertama adalah bajet untuk makan tengahari di ofis, jadi kita bajet purata kita makan tengahari setiap hari x 22 hari bekerja  cth: RM10x22=RM220.

Sediakan excel spreadsheet

Buatlah satu list bajet dan juga perbelanjaan dalam excel spreadsheet. Yang ni kena pandai guna formula sikit untuk buat pengiraan.

Mobile apps yang berkaitan

Kita boleh install apps berkaitan dengan bajet dan perbelanjaan dalam telefon pintar. Memang senang nak monitor, setiap perbelanjaan, terus tekan apps tu dan masukkan jumlah dan kegunaan. Nanti hujung bulan terus check total amount perbelanjaan kita.

Perihal jafni
Full name is Ahmad Jafni bin Abdul Hanan. Work as computer programmer. Also working on blog Jomsurf.com which not popular yet but will become popular later.Hehehe.What I wrote in this blog are just opinion and cannot be used as point to debate and please take it with open mind.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: